Assalamualaikum dan salam motivasi sokmo…hari ini saya akan menyambung perkongsian berkenaan Motivasi lagi. Bagaimana memulakan motivasi…Baru sebentar td tengok movie..kat TV (2.30 am).. Con Air…Kisah seorang lelaki (sudah semestinya hero..lakonan Niclos Cage, seorang banduan (baik/teranaiya) on the way back jumpa famili…tapi dalam flight ada macam-macam peristiwa (angkara banduan jahat). Tapi matlamat hero tetap satu nak jumpa juga anak dan isteri dan nak wishkan birthday kepada anak yang tidak pernah bertemu (sebab berada dalam penjara) akhirnya bertemu jugak. Maksudnya hero ni ada matlamat…walau apapun berlaku matlamat nya tetap jitu dihati. Jd itulah yang nak saya kongsi hari ini dengan pembaca semua…

  • Setiap perkara di dunia ada permulaan.
  • Motivasi tidsak terus terjadi. Mesti ada permulaan maksudanya ada arah yang nak dituju.
  • Motivasi mestilah bersebab dan diarahkan kepada suatu MATLAMAT.
  • Mesti terdapat suatu kuasa yang menggerakkannya. Contohnya keretapi…tidak akan bergerak tanpa kuasa menggerakkan, keretapi digerakkan oleh kuasa petrol, elektrik dsb, Bahan api itulah simboliknya MOTIVASI. Keretapi ada arah yang nak dituju….Dari Sentul Timur ke Sri Petaling ke atau dari KL Sentral nak ke Seremban….pasti ada arahnya.
  • Untuk apakah motivasi – tanya diri sendiri apakah motivasi itu, kalau diri sendiri tak tahu…tak guna bermotivasi.

Bersambung…..